Lataa

Sisustus

Sisustus
Sisustus

Sisustustarvikkeet luovat kodin tunnelman ja antavat yksilöllisen leiman huoneiden ilmeelle. Tekstiileillä muutat hetkessä kodin uuteen asuun. Pehmeät matot - värikkäät ja kaiken kokoiset - lisäävät kodikkuutta. Erilaisilla valaisinratkaisuilla taas tuot esille sisustusta ja lisäät kodikkuutta. Kun valitset kotiisi klassiset ja neutraalit kalusteet, on sisustustyylien vaihtaminen helppoa vain valaistusta tai tekstiilejä muuttamalla. Pue kotisi kesäasuun kevään koittaessa tai kokeile talven tullen hillitympiä värejä. Kalustekaupan valikoimista löydät valaisimet ja matot uusien tuulien varalle.

Valintaa vastaavia tuotteita ei löytynyt.

Millainen tila, sellainen matto
Maton päätarkoituksena on rajata tilaa ja koota huonekalut yhteen. Tästä syystä liian pienet matot eivät aina aja asiaansa. Olohuoneeseen ja muihin oleskelutiloihin on hyvä valita suorakulmion muotoinen matto - esimerkiksi pyöreät matot saattavat osoittautua suurissa tiloissa epäkäytännöllisiksi. Makuuhuoneessa toimii parhaiten sängyn viereen tai jalkopäätyyn sijoitettava pieni matto. Esimerkiksi lampaantalja tai muu pehmeä matto suloistaa makuuhuoneen tunnelmaa ja tuntuu mukavalta jalkojen alla sängystä pois kömpiessä.

Sisustustekijöiden ohella maton tehtävä on suojata lattiaa. Herkkä parkettilattia ilahtuu päällisestä ja kodinhoitohuone sekä eteinen kaipaavat mattoa kengänjälkien varalle. Maton avulla voit myös peittää lattian pieniä virheitä tai varjella lastenhuonetta vilkkaiden leikkien kolhuilta.

Mattovalinnoilla voi leikitellä, eikä kaikkien tilojen mattojen tarvitse olla harmoniassa keskenään. Materiaali kannattaa valita tilan käyttötarkoituksen mukaan. Olohuoneeseen sopii pehmeä, mutta helposti puhdistettavissa oleva matto. Keittiöön voi sijoittaa esimerkiksi konepesun kestävän räsymaton. Kylpyhuoneen maton ensisijainen tarkoitus on kuivata jalat peseytymisen jälkeen ja toimia liukuesteenä. Makuuhuoneeseen sopii pehmeys ja pörröisyys komppaamaan matkoja höyhensaarille.

Valaisimet vaihtavat tunnelmaa hetkessä
Valaisimen valinnassa tulisi ottaa huomioon niin ikään huoneen koko ja lampun käyttötarkoitus. Koristeelliset valaisimet sopivat tiloihin, joissa niiden tarkoitus on lähinnä luoda tunnelmavalaistus. Sen sijaan esimerkiksi keittiöön tarvitaan suuri yleisvalaisin, jotta päivän askareet hoituvat jouhevasti.

Olohuoneen valaisinten tehtävänä on luoda tunnelmaa. Olohuoneeseen, kuten kodin muihinkin tiloihin, on suositeltavaa sijoittaa useita eri valaisimia. Jalka- ja pöytälampuilla voit muuttaa huoneen ilmapiiriä hetkessä. Vaihtoehtoisten valaistusten käyttö myös takaa sen, että valaisimet mukautuvat erilaisiin hetkiin. Television katselu vaatii erilaisen valaistuksen kuin esimerkiksi lukeminen tai käsitöihin uppoutuminen.

Makuuhuone ei tarvitse välttämättä kirkasta kattovalaisinta. Sen sijaan tärkeämpää on hankkia hyvä lukuvalo yöpöydälle. Seinään upotettavat valaisimet ovat hyvä vaihtoehto silloin, kun tarvetta yöpöydille ei ole.

Lisäksi valaisimen valinnassa tulee ottaa huomioon lampun ekologisuus ja turvallisuus. Energiansäästölamput ovat hehkulamppuja ekologisempi ja turvallisempi ratkaisu. Kodin valaistussuunnitelma tulisi huomioida jo rakennus- tai remontointivaiheessa, jotta kiinteät valaisimet löytävät paikkansa muun sisustuksen keskellä.

Kodin valaistus on ehdoton viihtyvyystekijä sisustuksenkin kannalta. Valaisimilla voi tuoda esiin erilaisia yksityiskohtia ja korostaa omaa tyyliä sisustuksessa. Huono valaistus taas latistaa kokonaisuuden vääjäämättä.